Pooperační hojení ran

Pooperační hojení ran

Řešení ran a popálenin. Při řešení ran a popálenin není hyperbarická oxygenoterapie žádnou novou nebo experimentální metodou. S úspěchem se používá už od roku 1965.

Při poranění tkání, ať menšího nebo velkého rozsahu, např. při úrazu nebo při operaci, se stává, že se v postiženém místě zhorší zásobování krví v důsledku poškození cév a tím i k omezení přísunu kyslíku.

Také otoky a další následky chirurgického zásahu, mohou utlačit cévy v blízkosti rány a tím dále ohrozit průtok krve a přívod kyslíku do postižených tkání. Buňky, které nemají dostatečný přívod kyslíku, ztrácejí vitalitu a nakonec mohou i odumřít. Aby se toto riziko omezilo na minimum, doporučují chirurgové pobyt bezprostředně před a po zákroku pobyt v hyperbarické komoře.

Kyslík je pro hojení ran velmi důležitý.

Naproti tomu v buňkách, posílených kyslíkovou terapií produkují mitochondrie dostatek energie a tím životaschopnost buněk posilují. V plazmě rozpuštěný hyperbarický kyslík může i nahradit pokles množství kyslíku spojený se ztrátou krve. Díky hyperbarické oxygenoterapii se rány výrazně rychleji hojí, snižuje se nebezpečí infekce, otoky jsou menší a tkáň se méně jizví.

Celý proces hojení a regenerace je rychlejší s menšími komplikacemi.

Pooperační hojení ran
Blog: Kyslíková terapie | Ilustrační obrázek k článku: Pooperační hojení ran