Koronavirus – pomůže nám kyslíková terapie?

Koronavirus – pomůže nám kyslíková terapie?

Po celém světě zuří virová pandemie COVID-19. Vyžádala si mnoho lidských životů a miliony lidí dosud o svůj život bojují. Lékařské a vědecké komunity usilovně pracují na vývoji účinné vakcíny a hledají další životaschopné léčebné metody, které pomáhají zmírnit tvrdé dopady nemoci a urychlit léčení.

COVID-19 je onemocněním dýchacích cest, o kterém je známo, že se šíří kapénkami infikovaných pacientů nebo dotykem infikovaných povrchů. Tento kmen koronaviru napadá dýchací systém a jakékoli zpoždění v diagnostice nebo léčbě může v krátké době eskalovat stav pacientů z mírného na život ohrožující. Pokud se u pacientů vyvine pneumonie nebo syndrom akutního respiračního selhání, znamená to, že virus blokuje funkci plic, což vede k zadržování tekutin v plicních sklípkách a k zánětu plicních tkání. Následkem je snížená hladina kyslíku v krevní plazmě – hypoxie.

Hypoxie může ovlivnit úmrtnost pacientů s COVID-19 a vést k poškození dalších klíčových, životně důležitých orgánů, jako je srdce, ledviny, játra nebo mozek. Mezi rychlé prostředky adekvátních možností léčby patří i hyperbarická kyslíková terapie.

Lékaři používají hyperbarickou kyslíkovou terapii (HBOT) již několik desetiletí k léčbě široké škály zdravotních potíží. Dýchání čistého kyslíku v prostředí se zvýšeným tlakem, hyperbarické komoře, umožní téměř okamžité, několika násobné zvýšení hladiny kyslíku. Krevní plazmou se pak životodárný kyslík rychle dostane ke všem buňkám v těle. Lékaři stále častěji doporučují tuto alternativní léčbu pacientům s COVID-19, lidem, kteří trpí nemocemi souvisejícími s hypoxií nebo jsou nemocí ohroženi. V posledních měsících špičkoví odborníci na hyperbariku z Číny a Spojených států provedli řadu případových studií, ve kterých podávali HBOT určitým skupinám pacientů s COVID-19.

U těchto skupin pacientů bylo pozorováno významné zotavení a snížení komplikací, spojených s hypoxií. Příznivý výsledek těchto studií znovu zdůraznil oprávněnost použití HBOT k vybudování imunity pacientů proti COVID-19.

Během HBOT se tlakové prostředí uvnitř hyperbarické komory pohybuje mezi 1,2 – 3 ATA, což umožňuje, aby se čistý kyslík rychle rozpustil v tělesných tekutinách pacienta. Plazma bohatá na kyslík se okamžitě dostane do plic a dalších částí těla, které jsou hypoxií ovlivněny. Přívod čerstvé okysličené krve do těchto poškozených nebo nefunkčních částí snižuje zánět plic způsobený hypoxií a urychluje proces obnovy.

Je známo, že hyperbarická kyslíková terapie poskytuje úlevu pacientům v důsledku následujících faktorů:

 

  • · Kontroluje syndrom cytokinové bouře.
  • · Snižuje bolest na hrudi a dušnost.
  • · Zlepšuje index arteriálních krevních plynů.
  • · Zvyšuje produkci kmenových buněk.
  • · Obnovuje regulaci imunitních buněk.
  • · Zmírňuje gastrointestinální nepohodlí.
  • · Zvyšuje funkce jater a chuť k jídlu.
  • · Zmírňuje dýchací potíže.
  • · Omezuje zánět plicních buněk.

Všechny tyto výše uvedené faktory pomáhají při nápravě negativních účinků hypoxie posilováním úrovní imunity a posilováním plicní patologie. Výsledky výzkumu lékařských odborníků dokazují, že hyperbarická terapie je skutečně účinným léčebným řešením v boji proti příznakům viru a hraje klíčovou roli při obnově imunity proti COVID-19.

Koronavirus – pomůže nám kyslíková terapie?
Blog: Kyslíková terapie | Ilustrační obrázek k článku: Koronavirus – pomůže nám kyslíková terapie?