Jak se zbavit tinitu

Jak se zbavit tinitu

Tinitus je fantomové vnímání zvuku bez přítomnosti zjevné akustické stimulace. Na léčbu akutní a chronické ztráty sluchu, samostatně nebo spolu s tinitem se v poslední době s úspěchem používá hyperbarická kyslíková terapie.

Pro ověření účinnosti HBOT bylo provedeno několik kontrolovaných studií, kterých se zúčastnilo 7 766 pacientů.

Závěry studií byly publikovány ve vědeckých časopisech. Pokud se tinitus léčí do tří měsíců od počátku příznaků, bezprostředně po léčbě se 30% pacientů tinitu zcela zbaví. 70% pacientů uvádí zlepšení minimálně o 50%. Chronický tinitus s trváním déle než 3 měsíce, i po neúspěšné konzervativní léčbě, vykazuje bezprostředně po HBOT zlepšení o 50% ve více než 30% případů. Pozitivní je, že i po šesti měsících po ukončení léčby zlepšování stavu stále pokračuje.

Jak hyperbarický kyslík na tinitus působí?

HBOT zvyšuje tlak kyslíku ve vnitřním uchu a to umožňuje iniciovat biologické procesy, které jsou na kyslíku závislé.

Bylo prokázáno, že během a po akustickém stresu a při akutní ztrátě sluchu dochází k výraznému snížení okysličení vnitřního ucha. Během působení hyperbarického kyslíku se okysličení v kochlei zvyšuje až na 460%.

Zvýšením tlaku kyslíku v kochlei je možné ovlivnit senzorické buňky vnitřního ucha. Tyto buňky nemají žádné přímé vaskulární zásobování a jsou zcela závislé na kyslíku dodávaném difúzí. Zvýšení tlaku kyslíku může kompenzovat nedostatek kyslíku způsobený traumatem a vede k biologickým mechanismům, které se podílejí na funkční regeneraci.

Vlasové buňky ve vnitřním uchu reagují jednotným způsobem na poškození, ať už způsobené hlukem, viry, ototoxickými látkami (těmi, které jsou toxické pro ucho) nebo hypoxií (nedostatek kyslíku). Vlasové buňky nejprve bobtnají a ztrácí svou funkci. Tento účinek je reverzibilní v případě drobného poškození a někdy vlasové buňky s lehkým poškozením znovu získají funkci. V případě vážného poškození nebo pokud otok přetrvává déle než jeden rok, vlasové buňky zcela degenerují a jsou nahrazeny nefunkčními buňkami.

Většina studií proto ukazuje, že HBOT je nejúčinnější při snižování ztráty sluchu a hučení v uších v prvních třech měsících po ztrátě sluchu nebo akustickém traumatu.

Odkazy na články v angličtině: Sensorineural Hearing Loss a Hyperbaric Medicine

Jak se zbavit tinitu
Blog: Kyslíková terapie | Ilustrační obrázek k článku: Jak se zbavit tinitu